Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Storent Investments AS Starpposma ziņojums par 2020.gada 1.ceturksni
Emitents Storent Investments, AS (894500QUY4PL0DT0MP25)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2020-04-30 14:39:17
Versijas komentārs
Teksts

Storent Grupas kopējie ieņēmumi 2020. gada pirmajā ceturksnī palielinājās par vairāk kā 30% salīdzinot ar to pašu periodu 2019. gadā. Nomas ieņēmumi nedaudz samazinājās, kopējo ieņēmumu pieaugumu veidoja vecākās tehnikas pārdošana. Lai gan vīrusa pandēmijas Covid-19 ietekmē būvniecības nozarei nebija ierobežojumu nevienā no valstī, kur darbojas Storent Grupa, tomēr netiešā veidā tā ietekme bija jūtama martā. Uzņēmuma operatīvās darbības peļņa samazinājās, galvenie faktori, kas to ietekmēja ir pārnomāšanas un personāla izmaksu pieaugums.

Storent vadība jau gadu iepriekš bija sagatavojusies krīzei, uzsākot darbu pie tiešsaites platformas izstrādi, kur būtiska loma ir digitalizācijai, automatizācijai un procesu efektivitātei, un, iestājoties Covid-19 pandēmijai, bija iespēja to atvērt klientiem vienu mēnesi ātrāk nekā bija plānots. 2020. gada martā Storent uzņēmumi kļuva par pirmo nomas tehnikas uzņēmumu tiešsaistē ar integrētu mākslīgā intelekta un mašīn mācīšanās sistēmu, kas ļauj automatizēt pilnu nomas ciklu. Paredzams, ka nomas platforma kalpos kā liels ieguvums klientiem un būs Storent konkurences priekšrocība, īpaši ņemot vērā Covid-19 izraisītās izmaiņas. Klientu interese par šo redzam jau pašlaik un ar katru dienu pieaug jaunu lietotāju skaits Pašlaik nomas tehniku tiešsaistē var pasūtīt Baltijas valstīs un Zviedrijā un Somijā 2020. gada otrajā ceturksnī plānots to ieviest arī Somijā. Jau pagājušā gadā nomas procesā Baltijas valstīs tika ieviesta elektroniskā dokumentu parakstīšana, šādā veidā parakstīto dokumentu skaits pieaug ar katru dienu. Arī turpmāk Storent grupa plāno uzlabot klientu apkalpošanas ātrumu un efektivitāti, aizvien vairāk ieviešot automatizāciju savos procesos. Visi Storent nomas punkti darbojas ierastajā kārtība, turklāt klientu drošībai uzņēmums ir ieviesis Covid-19 pasākumus atbilstoši katras valsts likumdošanas prasībām, kā arī papildus piesardzības procedūras, tai skaitā tehnikas dezinficēšanu.

Sākot ar šī gada janvāri Storent grupa uzsāka sadarbību ar tehnikas pārnomāšanas platformu Preferrent, kas uzņēmumam ļaus paplašināt tehnikas klāstu un apjomu bez pašu kapitālieguldījumiem. Arī turpmāk plānots izvērts plašāku sadarbību ar Preferrent, palielinot pārnomātās tehnikas ieņēmumu proporciju līdz pat 40% tuvāko gadu laikā.  

Sākoties Covid-19 pandēmijai, uzņēmuma vadība izvērtēja iespējami sliktāko scenāriju pandēmijas radītai ietekmei uz Storent grupas rezultātu 2020. gadam, kas paredz 13% apgrozījuma samazinājumu salīdzinot ar 2019. gadu. Lai nodrošinātu uzņēmuma likviditāti ar šādu pieņēmumu, tika uzrunāti visi finansētāji par iespēju piešķirt atvieglojumu periodu saistību pamatsummu atmaksai uz nākošajiem 12 mēnešiem. Uz šī pārskata izdošanas brīdi pamatsummas maksājumi ir atlikti uz 1 gadu īpašnieku aizdevumam un obligācijām. Lielākās līzinga kompānijas ir apstiprinājušas atvieglojumu periodu uz 6 mēnešiem ar iespēju to pagarināt. Pašlaik turpinās darbs ar ražotāju finansējumu, daļa jau ir apstiprinājusi pamatsummas maksājumu atlikšanu uz 12 mēnešiem un paredzams, ka tuvākajā laikā saņemsim visu ražotāju apstiprinājumus.

Pašlaik visās valstīs ir vērojami pozitīvi signāli Covid-19 ierobežojumu mazināšanai un ir redzama tirgus aktivitātes palielināšanās, kas raksturīga būvniecības sezonas sākumam. Storent grupas vadība paredz, ka neskatoties uz Covid-19 pandēmijas radīto ietekmi, 2020. gada apgrozījumu izdosies noturēt 2019. gada līmenī.

 

Baiba Onkele

AS Storent Investments Finanšu direktore

Tālrunis: + 371 29340012

E-pasts: baiba.onkele@storent.com

www.storent.com

Pielikumi
STORENT starpposma zinojums 2020-Q1-LV.pdf (6516.13 kB)