Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Akciju komercbanka "Baltikums"" konsolidētie un bankas finanšu pārskati par gadu, kas beidzas 2008. gada 31. decembrī
Emitents Akciju komercbanka ''Baltikums'', AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-03-25 15:05:29
Versijas komentārs
Teksts

AS „Akciju komercbanka „Baltikums”” turpina izaugsmi

Komercbanka Baltikums, neraugoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, 2008. gadā turpināja izaugsmi:

• kapitāla atdeve (ROE) - 19,9%;
• aktīvu atdeve (ROA) - 3,0%;
• efektivitātes koeficients – 45,0%;
• bankas aktīvu apjoms ir sasniedzis 156 milj. EUR (pieaugums: +11,9%);
• piesaistīto noguldījumu apjoms ir sasniedzis 113 milj. EUR (pieaugums: +9,6%).

AS „Akciju komercbanka “Baltikums”” 2008. gadā turpināja savu veiksmīgo attīstību, neraugoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju Latvijā un pasaulē. To apliecina svarīgāko finanšu rādītāju pieaugums un bankas pozīciju nostiprināšanās izraudzītajās darbības nišās. Banka Baltikums plāno arī 2009. gadā turpināt savu attīstību izvēlētās stratēģijas ietvaros, kas piedāvā klientiem dinamisku, mūsdienīgu un pats galvenais – augstvērtīgu un ekskluzīvu servisu, īpaši pievēršot uzmanību piesardzības soļiem un attīstībā pamatojoties uz mērenību un sabalansētību.

„Sasniegt tādus rezultātus 2008. gadā, kad pasaulē un Latvijā sākās līdz šim nebijusi krīze, iespējams tikai pateicoties precīzi izstrādātai stratēģijai un bankas profesionālai komandai. Banka Baltikums ir viena no nedaudzajām Latvijas bankām, kas konsekventi turpina darboties konkrētās nišās, ko banka izvēlējās vēl savas dibināšanas laikā 2001. gadā. Konservatīvā pieeja risku pārvaldībā nodrošināja bankai labus peļņas un uzticamības rādītājus šajā grūtajā laikā. 2008. gadā bankā tika uzsākti vairāki projekti darba efektivitātes paaugstināšanai. Īpaši jāpiemin fakts, ka mums izdevās ne tikai saglabāt attīstības tempus, bet arī ievērojami paplašināt savu darbību”, atzīmēja AS „Akciju komercbanka “Baltikums”” valdes priekšsēdētājs Aldis Reims.

Tapāt kā iepriekšējos gados liela izsniegto kredītu daļa attiecas uz projektiem, kas saistīti ar kuģu īpašnieku un starptautiskās tirdzniecības uzņēmumu kreditēšanu. Bankai nekad nav bijis mērķis piesaistīt lielu apjomu fizisko personu noguldījumu, ko savukārt agresīvi izsniegt hipotekārajos un patēriņa kredītos. To apstiprina arī fakts, ka Banka Baltikums starp Latvijā aktīvi strādājošām bankām pārliecinoši ieņem pēdējo vietu pēc izsniegto hipotekāro un patēriņa kredītu apjoma. Savukārt augsta likviditāte vienmēr ir bijusi viena no galvenajām bankas prioritātēm, kas īpaši sevi ir attaisnojusi 2008. gadā.

Bankas Baltikums bilancē nekad nav bijuši strukturētie produkti vai citi ar nekustamā īpašuma tirgu saistītie instrumenti. Konservatīvā stratēģija attiecībā uz riskiem, kas tika ievērota daudzu gadu gaitā, ir pierādījusi savu pareizību, sākoties finanšu krīzei.

2008. gadā Banka Baltikums ir piesaistījusi jaunus klientus un palielinājusi noguldījumu apjomu. „Tas pierāda uzticību mums kā privātai bankai. Holdings Baltikums, kurā ietilpst Banka Baltikums, ir dibināts 1994. gadā un savas darbības 15 gadu vēsturē ir spējis pierādīt sava biznesa modeļa efektivitāti, kas vērsts uz darbības nepārtrauktību un savu klientu apkalpošanu, un kā rāda laiks, teicami darbojas. Pateicoties mūsu pieredzei un atbildības sajūtai, mēs nezaudējam mēra sajūtu un veselo saprātu, raugoties uz lietām un rūpīgi izvērtējot savus lēmumus”, klāstīja bankas Padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Peškovs.

Banka Baltikums šobrīd ne tikai nesamazina savu darbinieku skaitu, bet pretēji esošajām tendencēm banku sektorā ir palielinājusi to skaitu no 85 līdz 123 cilvēkiem. Pieaugums (45%) ir saistīts ar veicamo operāciju skaita palielināšanos un darbības paplašināšanos.

Pateicoties pārdomātajam un plānotajam darbam gan jaunu klientu piesaistīšanā, gan esošo apkalpošanā, ir palielinājušies darbības pamata rādītāji.

Bankas peļņa aizvadītajā gadā bija 3,36 miljoni latu, salīdzinot ar peļņu 2 miljonu latu apmērā gadu iepriekš. Aktīvu apjoms gada beigās bija 109,319 miljoni latu, kas ir par 11,9% vairāk nekā 2007. gada beigās. 2008. gadā banka izsniedza kredītus 34,21 miljona latu apjomā, kas ir par 39,2% vairāk nekā 2007. gadā un piesaistīja noguldījumus 79,2 miljonu latu apjomā, kas ir par 9,6% vairāk nekā 2007. gadā. Pamatkapitāla palielināšana (līdz 15,178 miljoniem latu) un klientu noguldījumu pieaugums tāpat ir ļāvuši bankai nostiprināt savas pozīcijas izvēlētās darbības nišās.

Tāpat kā iepriekšējos gados Banka Baltikums pamatā strādāja divos precīzi izvēlētos virzienos – tirdzniecības darījumu finansēšana un jūras biznesa uzņēmumu apkalpošana (Trade and Shipping Finance), kā arī jomās, kas saistītas ar produktu pārdošanu finanšu tirgos un turīgu klientu līdzekļu pārvaldību (Financial MarketsInvestmentProducts and Wealth Management). 2008. gadā īpašu uzmanību banka pievērsa saviem esošajiem un potenciālajiem klientiem, piedāvājot šobrīd aktuālos Private Banking pakalpojumus un strādājot pie šo pakalpojumu spektra paplašināšanas.

„Mēs redzam sevi kā augstvērtīgu pakalpojumu sniedzēju mūsu klientiem. Līdztekus īpašai tuvībai ar klientu mūsu banka atšķiras ar pārmantojamības politiku biznesā un apņemas turpināt iet šo ceļu. Mēs augstu vērtējam faktu, ka liela daļa bankas darbinieku strādā kopā ar mums gandrīz 8 gadus”, atzīmē Aldis Reims.

Corporate Banking

Corporate Banking darbības pamatvirziens ir jūras un tirdzniecības uzņēmumu apkalpošana. Klientiem tiek piedāvāts profesionāls banku serviss īpaši šai klientu kategorijai un viņu uzņēmējdarbībai. Pieredze jūras un starptautiskajā tirdzniecības biznesā ļauj bankai piedāvāt konkurētspējīgus un profesionālus bankas produktus un pakalpojumus šajā sfērā.

Jūras transporta un tranzīta uzņēmējdarbības finansēšanas pieredze ļauj bankai sagatavot konkurētspējīgus un profesionālus piedāvājumus kuģu iegādes un esošās flotes remonta un modernizācijas finansējuma projektiem, kā arī pilnu pakalpojumu spektru kuģa iegādes procesā.

Banka Baltikums patiesi lepojas, ka šajā jomā ieņem vienu no līderpozīcijām Latvijā.

Private Banking

2008. gadā īpašu uzmanību banka pievērsa saviem esošajiem un potenciālajiem klientiem, piedāvājot šobrīd aktuālos Private Banking pakalpojumus un strādājot pie šo pakalpojumu spektra paplašināšanas. Banka Baltikums lieliski apzinās, ka privātas bankas vērtības ir pieprasītas grūtos laikos, kad īpaši ir nepieciešama individuāla un personīga konsultāciju apkalpošana, kas vērsta uz līdzekļu saglabāšanu.

„Mēs koncentrējamies uz visdaudzsološākajām investīcijām no tāda viedokļa kā to atmaksa un uz mūsu klientu vēlmēm, izstrādājot produktus un pakalpojumus. Banka Baltikums, sākot no finanšu plānošanas, veido privātus investīciju portfeļus un klientu privāto kapitālu kā viņu kopējā kapitāla daļu. Sadarbībā ar citām mūsu bankas un holdinga Baltikums struktūrvienībām, kā arī ārējiem pakalpojumu sniedzējiem mēs izstrādājam un strukturējam individuālus lēmumus gan privātajiem tiešajiem investoriem, gan uzņēmējiem, kam ir nepieciešams finansējums vai pieeja kapitālam”, klāstīja Aldis Reims.

Bankas investīciju darbība

Ievērojot konservatīvu investīciju politiku un veicot rūpīgu risku analīzi, bankai Baltikums aizvadītā gada laikā izdevās izvairīties no zaudējumiem finanšu tirgos. Bankas analītiķu komanda pastāvīgi pēta līdzekļu ieguldījumu iespējas.

Ievērojot izveidojušās situācijas īpatnības finanšu tirgos, mēs pastāvīgi strādājam pie līdzekļu investīciju sfērā piedāvāto produktu paplašināšanu un pie individuālo finanšu risinājumu piedāvājuma.

Institucionālo aktīvu pārvaldība

2008. gadā banka ievērojami paplašināja apkalpojamo institucionālo investoru skaitu. Mūsu portfeļu pārvaldītāju pieredze un profesionalitāte ļauj mūsu klientiem šajā nemierīgajā laikā piedāvāt produktus un pakalpojumus, kas vērsti, pirmkārt, uz līdzekļu saglabāšanu ar pieņemamu ienesīguma līmeni.

Baltikums Network

2008. gadā banka Baltikums atvēra pārstāvniecības Almati (Kazahstāna) un Kijevā (Ukraina). Tālāka starptautisko biroju un pārstāvniecību tīkla attīstība ir viens no bankas stratēģiskajiem uzdevumiem tuvākajā nākotnē.

Bankas Baltikums, 2008. gadā izveidojot Kipras filiāli (Baltikums Cyprus), nodrošinās bankas servisu saviem klientiem un tālāku bankas attīstību Eiropas Savienībā. Kipra ir viena no vadošajām kuģu reģistrācijas valstīm, tāpēc Kiprā banka plāno kļūt par mūsu klientu – kuģu īpašnieku apkalpošanas centru.
Savā stratēģijā Banka Baltikums orientējas uz Eiropas un starptautiskajiem klientiem, kam tiek piedāvāti Corporate Banking un Private Banking pakalpojumi.

Mūsu perspektīvas

2008. gadā klienti atzinīgi novērtēja bankas stratēģisko un sabalansēto pieeju, kas izpaudās gan noguldījumu apjoma palielinājumā, gan bankas pakalpojumu izmantošanas apjoma pieaugumā. Mēs pateicamies visiem mūsu klientiem par sadarbību un uzticību šajā sarežģītajā laikā un ceram uz tālāku kopēju un veiksmīgu sadarbību nākotnē.

Uldis Zandars
AS “Akciju komercbanka “Baltikums””
Produktu attīstības un mārketinga pārvaldes vadītājas vietnieks
Tālr.: +371 67 704 672, +371 29 206 536
E-pasts: uldis.zandars@baltikums.eu

Pielikumi
gada_parskats_lv_08_12_31.pdf (7544.63 kB)