Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvijas kuģniecība” lūdz tiesu atzīt par spēkā neesošu fiktīvo darījumu
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-04-30 09:19:10
Versijas komentārs
Teksts


AS „Latvijas kuģniecība” lūdz tiesu atzīt par spēkā neesošu fiktīvo darījumu ar LK akcijām starp IBI un divām ārzonu kompānijām


Publiskā akciju sabiedrība „Latvijas kuģniecība” (LK)  iesniegusi prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp AS „International Baltic Investments LTD” (IBI) un ārzonas kompānijām „Ojay Limited” (Ojay) un „Eastgate Properties Limited” (Eastgate).

Prasības pieteikumu LK pamato ar vairākiem savā rīcībā esošiem dokumentiem, kas skaidri parāda, ka starp minētajām kompānijām it kā notikušajiem LK akciju darījumiem patiesībā ir fiktīvs un manipulatīvs raksturs ar mērķi slēpt mantu, kā to kriminālprocesa ietvaros 2008.gadā atzinusi arī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldes amatpersona.

Ņemot vērā, ka ar šiem fiktīvajiem darījumiem vistiešākajā veidā tiek skartas LK kā akciju emitenta intereses, prasības pieteikumā LK lūdz atzīt par spēkā neesošu darījumu starp IBI un Ojay par LK 35 315 568 akciju iegādi un darījumu starp IBI un Eastgate par LK 19 783 784 akciju iegādi, kā arī piedzīt par labu prasītājam visus tiesāšanās izdevumus.

Fiktīvo darījumu būtību uzskatāmi apliecina fakts, ka jau 2008. gada 1. februārī Ojay un Eastgate akcijas tika pārvestas uz IBI kontu, kaut gan juridiski darījums tika noslēgts tikai 4. februārī, kā to vēstulē LK apstiprinājusi arī pati IBI. Atbilstoši Civillikuma normām līgums uzskatāms par galīgi noslēgtu tikai tad, kad starp līdzējiem notikusi pilnīga vienošanās par darījuma būtiskām sastāvdaļām. Arī saskaņā ar Finanšu tirgus instrumentu likumu negodīgi darījumi un tirgus manipulācijas ar finanšu instrumentiem ir aizliegtas.  

Turklāt 2008. gada 7. februārī LK saņēma IBI dienu iepriekš datētu paziņojumu par būtiskas tiešas līdzdalības 27,55% jeb 55 099 352 uzrādītāja akciju iegūšanu LK, par šo akciju iegūšanas datumu norādot tā paša gada 4. februāri. 2008.gada 11. februārī LK saņēma arī Ojay un Eastgate paziņojumus, ka tieši tajā pašā datumā, 4. februārī, arī šīs kompānijas ir guvušas nozīmīgu līdzdalību LK kopumā tādā pašā akciju apmērā, kādu iepriekš bija norādījusi IBI. Diviem ārzonu firmu paziņojumiem kā sūtījumu atpakaļadrese bija norādīta SIA „Heidelberga audits”, savukārt IBI vārdā to parakstījis Arnis Nīcgalis – SIA „Heidelbergas audits” viens no īpašniekiem. Nekādi labojumi vai precizējumi šajos cits citu izslēdzošajos un pretrunīgajos paziņojumos līdz šim brīdim LK nav saņemti.

 

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību un reklāmas dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv

Pielikumi