Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Vitol garantē SIA Ventspils nafta termināls stabilu darbību, ienākumus un darbavietas turpmākos 10 gadus
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2007-06-01 17:00:38
Versijas komentārs
Teksts  

A/s Ventspils nafta un starptautiskā naftas un gāzes korporācija Vitol ir noslēgušas darījumu, kura rezultātā Vitol sabiedrība Euromin Holdings (Cyprus) Limited ir iegādājies 49% a/s Ventspils nafta meitas sabiedrības naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmuma SIA Ventspils nafta termināls kapitāla daļu. Panāktā vienošanās ir ļoti būtiska SIA Ventspils nafta termināls un visam a/s Ventspils nafta koncernam, jo bez finansiālajiem ieguvumiem tuvākajos desmit gados nodrošinās termināļa stabilu darbību, garantētus ienākumus un darbavietas. A/s Ventspils nafta terminālī turpina saglabāt mažoritāro ietekmi. Stratēģiskas sadarbības rezultātā starp Baltijas reģiona lielāko naftas un naftas produktu pārkraušanas termināli un pasaules naftas un gāzes sektora ietekmīgo kompāniju Vitol ir izveidojies nopietns kopuzņēmums visa reģiona mērogā.

A/s Ventspils nafta un Euromin Holdings darījums paredz, ka par SIA Ventspils nafta termināls 49% kapitāla daļām tiek maksāti 90 miljonu ASV dolāru. Vitol no savas puses garantē arī kravu piegādes terminālim vai finansiālu kompensāciju, ja termināļa noslodze netiek nodrošināta nepieciešamajā apjomā, kā arī fiksētus gada maksājumus neatkarīgi no konkrētiem pārkraušanas rādītājiem. Tas nozīmē, ka SIA Ventspils nafta termināls tiek nodrošināta stabila darbība, garantēta ieņēmumu plūsma un darbavietas ilgtermiņā, dodot iespēju uzņēmumam īstenot savus attīstības un modernizācijas plānus.

 „Šī vienošanās, ko esam panākuši ar Vitol, apliecina, ka SIA Ventspils nafta termināls tehniskās un tehnoloģiskās iespējas, darbaspēka resurss un izaugsmes potenciāls tiek vērtēts ļoti augstu, jo jāņem vērā, ka te ir runa par minoritāro ietekmi šajā uzņēmumā. Mēs esam ļoti gandarīti, ka ir panākta tieši šāda vienošanās, kas situācijā, kad notiek un vēl ir gaidāmas krasas pārmaiņas energonesēju tirgū, būtiski skarot termināļu darbību, pārredzamā nākotnē garantēs uzņēmuma sekmīgu darbību, ienākumus un darbavietas. Tas ir būtiskākais šā darījuma rezultāts,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone.

„Šis darījums stiprina mūsu klātbūtni Baltijas reģionā. Mēs esam apmierināti ar līdzšinējo sadarbību ar a/s Ventspils nafta profesionāļiem, un šis darījums ir būtisks solis Ventspils tranzīta potenciāla integrēšanā Vitol globālajā stratēģijā. Mums ir ambicioza attīstības programma, kuras rezultātā tiks paplašināts un diversificēts mūsu piedāvājums, iekļaujot arī tumšo naftas produktu pārkraušanu,“ norāda Deniss Krema, Vitol pārstāvis.

Saskaņā ar Vitol un a/s Ventspils nafta vienošanos par darījuma finansēšanu maksājums pilnībā tiks īstenots, maksimums, desmit gadu laikā, saistot šo darījumu ar Vitol apņemšanos garantēt kravu apjomu SIA Ventspils nafta termināls un saglabāt būtiska investora lomu a/s Ventspils nafta holdingā.    

Līdz ar darījuma pabeigšanu ir veiktas izmaiņas arī SIA Ventspils nafta termināls valdē, lai nodrošinātu optimālu SIA Ventspils nafta termināls integrāciju Vitol starptautiskajā struktūrā. Valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Vitol pārstāvis Roberts Nijsts (Robert Nijst), līdzšinējam valdes priekšsēdētājam Rolandam Kalniņam turpinot darbu uzņēmuma valdes locekļa amatā. Darījumam noslēdzoties, SIA Ventspils nafta termināls valdes locekļa amatu atstājis a/s Ventspils nafta pārstāvis Uldis Pumpurs, bet tajā turpmāk darbosies ilggadējais termināļa komercdirektors Vjačeslavs Verņuks. Valdē turpina strādāt arī līdzšinējais tās loceklis no Vitol puses Eriks Ārnolds (Eric Arnold).

2007.gada 21.februārī Latvijas Konkurences padome atzina, ka nav šķēršļu starptautiskās korporācijas Vitol uzņēmuma Euromin Holdings un a/s Ventspils nafta kopējas izšķirošas ietekmes gūšanai SIA Ventspils nafta termināls.

SIA Ventspils nafta termināls pamatkapitāls ir 78 541 800 latu, un to veido 785 418 kapitāla daļas, ar vienas daļas nominālvērtību – 100 latu. SIA Ventspils nafta termināls ir a/s Ventspils nafta koncerna sabiedrība, kas nodrošina tranzīta pakalpojumus – naftas un dīzeļdegvielas pieņemšanu no cauruļvadiem, naftas, dīzeļdegvielas, autobenzīna un citu naftas produktu kravu pieņemšanu no dzelzceļa un no jūras, to uzglabāšanu un pārkraušanu.

SIA Ventspils nafta termināls ir lielākais šāds uzņēmums reģionā, tā naftas un naftas produktu uzglabāšanas rezervuāru parks sasniedz 1,2 miljonus kubikmetru, un tam nav analoga starp līdzīgiem uzņēmumiem tuvākajās valstīs. SIA Ventspils nafta termināls īpašnieki meklējuši iespējas stratēģiskā partnera piesaistei, lai nodrošinātu termināla noslogošanu atbilstoši tā projektētajām jaudām, ņemot vērā naftas transportēšanas pārtraukšanu pa cauruļvadu Ventspils virzienā. Šis meklējumu posms nav noslēdzies ar Vitol uzņēmuma ienākšanu a/s Ventspils nafta un SIA Ventspils nafta termināls līdzīpašnieku vidū un gan Vitol, gan a/s Ventspils nafta ir atvērti stratēģiskai partnerībai, tajā skaitā arī ar Krievijas enerģētiskā sektora uzņēmumiem.

Vitol grupas uzņēmumu 2006.gada kopējais apgrozījums sasniedzis 114 miljardus ASV dolāru. Kompānijas pamatdarbība ir naftas un naftas produktu transportēšana un tirdzniecība, tā nodarbojas arī ar naftas pārstrādi, pārvalda pārkraušanas termināļus un pārsūknēšanas cauruļvadus.

 Jau 2006.gada 26.oktobrī a/s Ventspils nafta informēja Rīgas Fondu biržu par a/s Ventspils nafta jaunā īpašnieka oficiāli izteikto sadarbības priekšlikumu a/s Ventspils nafta valdei, ar kuru no Vitol 100% meitas uzņēmuma Euromin Holdings (Cyprus) Limited puses tika piedāvāts garantēt SIA Ventspils nafta termināls naftas produktu pārkraušanas apjoma noteiktu pieaugumu, šā sava ieguldījuma pārraudzībai savukārt izsakot vēlmi iesaistīties termināļa tiešā pārvaldē.

 

 

A/s Ventspils nafta

Sīkākai informācijai –

Gundega Vārpa,

tālr. 7229793;

e-pasts: gundega.varpa@vnafta.lv

 

 

Pielikumi